Digital närvarolista

Studiecirkeln och studieförbund – vanliga frågor

Vad är ett studieförbund?

Studieförbunden växte fram i början av 1900-talet och arbetar med folkbildning för att skapa möjligheter för människor att växa och utvecklas tillsammans. Folkbildningen kännetecknas av att den är fri och frivillig, det vill säga fri från styrning från staten och frivillig för deltagarna. Med folkbildningens hjälp kan människor frivilligt samlas för att på egna villkor tillsammans studera, diskutera och utvecklas.

Det finns inga betyg inom folkbildningen och allt bedrivs i form av studiecirklar, kulturprogram och gruppverksamhet.

Vad är en studiecirkel?

Jo, det är ett sätt att jobba, ett verktyg oavsett om du har en studiecirkel i webbdesign, keramik, en hiphopgrupp eller ett popband. I en studiecirkel samarbetar en ledare med deltagarna, utifrån en idé om vad ni vill lära er och hur ni vill lära er.

Att starta och driva en musikcirkel hos SV är enkelt. Det händer ofta att band som spelat ihop under en tid tar kontakt med oss för att få hjälp att skaffa replokal, hitta spelningar, spela in i studio osv. SV:s musikcirklar är alltså inte bara till för nystartade band. Utveckling är nyckelordet.

För att komma igång behövs det här:
• Gruppen ska vara minst 3 personer.
• Ni ska träffas regelbundet
• Med er SV-avdelning gör ni upp en arbetsplan för bandet. Planen innehåller arbetssätt och mål (exempelvis att man ska ha gjort tre nya låtar eller att man ska spela live inom ett år). Ni redovisar hur ofta och länge ni träffats på en cirkellista och ni skickar länkar till er musik och håller allmänt kontakt så att SV kan följa er utveckling.

Regler för studiecirkeln

En studiecirkel måste pågå minst nio studietimmar. En studietimme är 45 minuter.

Ni måste träffas minst tre gånger. Varje vecka får ni träffas högst tre tillfällen och högst fyra studietimmar varje tillfälle. Alltså totalt max tolv studietimmar i veckan.

En och samma cirkel får pågå max 480 studietimmar per år.

Minnesregeln 3 – 3 – 3 – 9
En minnesregel för reglerna kring studiecirklar är 3 – 3 – 3.
En studiecirkel måste ha: minst 3 deltagare, som träffas minst 3 gånger och varje deltagare måste närvara någon av de 3 första träffarna samt att cirkeln måste omfatta minst 9 studietimmar.

Varför ska mitt band starta studiecirkel?

Det första skälet är enkelt: genom att ha en studiecirkel så kan du via SV ofta få hjälp med replokal eller annat praktiskt. De resurser som SV kan stötta dig med kommer från skattepengar och en studiecirkel behövs för att alla regler ska följas enkelt och smidigt.

Det andra skälet är att ni får kontakter utanför ert band/grupp. Det är lätt att fastna i sin replokal eller hemmastudio och därför är det ofta positivt att kunna få respons utifrån. Din kontakt på SV har ofta kontakter med många andra band, kanske med klubbar som spelar din musik eller folk i musikbranschen. Att nätverka och skaffa sig fler kontakter är viktigt och du kan utnyttja SVs nätverk som en startpunkt.

Ta kontakt med din lokala SV-musikkontakt och kom igång!

Vad är en cirkellista?

Den visar för oss och för stat och kommun att ni faktiskt har varit aktiva med ert band i studiecirkel, därför kan vi få stats- och kommunbidrag som går till replokaler, material och till och med ekonomiskt stöd till er grupp för exempelvis resor eller utrustning. Att fylla i en cirkellista är inte svårt, det är några fält som måste fyllas i, samt att du efter avslutad cirkel ska skriva under den och lämna/skicka in den till ditt SV-kontor.
Cirkellistan är en värdehandling som kommer att inhämta skattepengar, så var noga med att inte fylla i datum eller timmar som ni inte har varit aktiva med cirkeln – det är bedrägeri. Försök att göra rätt från början så blir det minst arbete för alla och inte minst ärligt och lagligt.
Tänk också på att du alltid kan få en ny lista om du tappat bort den gamla, kontakta din SV-handläggare.

Hur fyller jag i cirkellistan?

Kom ihåg:
Cirkelledares och deltagares namn, personnummer, telefonnummer och adress ska finnas angivet.
Vid varje träff (rep, bandmöte o.s.v.) så ska månad och dag anges
Vid varje träff markeras respektive persons närvaro med / och frånvaro med –
Vid varje träff anges antal deltagare och studietimmar lägst ned på listan
Cirkelledaren skriver under listan innan den lämnas till SV.

Vad är en clinic?

En clinic är som en föreläsning där föreläsaren inte bara berättar utan också konkret visar och demonstrerar saker för att deltagarna ska lära sig så mycket som möjligt. Deltagarna kan ställa frågor till föreläsaren och ibland också bli involverade i praktiska moment. En clinic bjuder oftast på mer samtal mellan föreläsaren och deltagare jämfört med en vanlig föreläsning.

Ett exempel på clinic är när SV arrangerade en clinicturné med metalbandet Meshuggahs trummis och basist som åkte runt till olika städer i Sverige och spelade avancerade rytm- och riffövningar och berättade om sin musik. På denna clinic fick den intresserade publiken chansen att fråga om allt från det basala till det mest nördiga.

Ett annat exempel på clinic är när Kee Marcello, ex-gitarrist i Europe, åkte på clinic-turné i SVs regi. Då blev det en djupdykning i en mängd möjliga och omöjliga gitarrtekniker och en frågestund och anekdoter från hans karriär som internationell rockstjärna.

Vad är en workshop?

I en workshop är deltagarna mer praktiskt involverade i övningar jämfört med en clinic och deltagarna är vanligtvis färre till antal. En workshop är ett utbildningsmöte som kan pågå några timmar eller under flera dagar och som har ett överenskommet syfte och mål och en ledare som vägleder deltagarna.

Några exempel på workshops som vi arrangerat:

-Prova att jamma tillsammans
-DJ
-Breaking
-Prova på gitarr
-Stämma trummor